top of page
  • Forfatterens bildeSindre Flåm

HVORDAN FORBEREDE SEG BEST MULIG TIL JOBBINTERVJU

Har du fått intervju hos oss? Eller skal du på et intervju og lurer på hvilke spørsmål det er lurt å forberede deg på?


Les her om hvordan du kan forberede deg best mulig!


Jobbintervju


Et intervju er inngangen til en ny jobb, og det er derfor viktig å ta seg tid til forberedelsene for et intervju. Når du har søkt jobb, og fått muligheten til å komme på intervju er det viktig at du viser i intervjuet at du er riktig person for denne stillingen. Du må bruke tid på å øve, noen trenger 30 minutter mens andre trenger 3 timer. Gå gjennom stillingsannonsen, se på hvordan vi beskriver stillingen og gå gjennom hjemmesiden vår, les deg opp på hvem vi er.


Når du har forberedt deg på de typiske intervjuspørsmålene, er det greit å sette seg enda mer inn i oss som bedrift, forbered gjerne også noen spørsmål om stillingen, noter ned det du lurer på.Møt opp i god tid:


Det forutsetter at du har sjekket “RuteReise-appen” og kontrollert at du er på vei mot riktig adresse. For oss som har kontor i Karl Johans gate 8 så finnes det mange muligheter. T-bane til Oslo S eller Trikk til Oslo S. 2 minutter gåavstand.
Typiske intervjuspørsmål:


Hvorfor vil du ha denne jobben?

Når du får dette spørsmålet vil vi vite om du har lest deg opp om jobben og bedriften. Vi anbefaler deg alltid å ha lest om oss, om jobben du skal på og om ledelse i bedriften du har søkt jobb hos. Vi vil vite at du forstår hvilken jobb du har søkt på, da det er mange kandidater som sender flere hundre søknader. Og selv om man må søke mange jobber er det essensielt for oss å vite at interessen din ligger i å få den spesifikke jobben.


Hvordan motiverer du deg selv?

Hvordan du motiverer deg er spørsmålet der vi graver dypere i hvor tøff du er og hvordan hjernen din fungerer. Motivasjon er en pekepinn på hva du gjør i de periodene jobben er tung. Her ønsker vi som rekrutterere å vite hva du gjør av det lille ekstra som gjør at du jobber litt ekstra godt.


Hva forventer du av en leder?

Har du noen ledere du har jobbet godt under tidligere? Hva har vært deres karaktertrekk, og hvordan har de klart å få deg til å fungere? Dette er spørsmål du kan stille deg for å finne ut av hva du trenger av din leder for å fungere.

For oss er det viktig at du klarer å ha et forhold til lederen din, og jo mer du har å si på dette spørsmålet desto lettere blir det for oss å forberede ny arbeidsgiver på hva du forventer av de.


Oppfølgingsspørsmålet er like viktig: Hva kan en leder forvente av deg?

Her bør du vise hvilken type arbeidstaker du er, og sette fokuset på hva du har å tilby. Kommunikasjon og forhold til din leder er det vi leter etter.


Hva er dine største styrker?

Dette er et av de mest stilte spørsmålene, og er en klassiker.

Det er viktig for oss å vite dine styrker, men det er også fint for oss å se hvordan du snakker om deg selv. Fortell om dine styrker og hvordan du jobber for å opprettholde de som dine styrker. Ta også tak i om du har noe konkret du jobber med for å bli bedre.


Kan du trekke frem noe du er stolt av å ha gjort?

Dette spørsmålet er for å undersøke om du har oppnådd noen milepæler i arbeidslivet. Det kan også være du har gjort noe utrolig kult utenfor jobb, som er med å avgjør hvem du er som person. Kanskje har du klatret Mount Everest, eller vært på frivillig jobb på en barneskole i Nepal. Dette har ingen betydning for om du er god i jobben eller ikke, men det sier noe om deg som person.Hvorfor skal vi ansette deg?

Dette spørsmålet er litt ubekvemt å få, da nordmenn generelt er dårlige på å fortelle om sine sterke sider. HER har du muligheten til å få frem det beste med deg selv. Presenter dine sterke sider og hvilke kvalifikasjoner du kan tilby til denne jobben.


Det er viktig at du velger ut de egenskaper og kvalifikasjoner du har som du mener passer til jobben, dette handler ikke om at du skal lyve eller kamuflere, men det er ikke alle egenskaper som er like relevante.

Vis interesse, og len deg frem i stolen når du svarer på dette spørsmålet!


Andre vanlige intervjuspørsmål

– Hvordan motiverer du deg selv?

– Hva blir du mest motivert av i arbeidsforholdet?

– Hva er en god leder for deg?

– Hva kan en leder forvente av deg?

– Hva mener du er et godt arbeidsmiljø?

– Hvordan trives du med å jobbe i team?

– Hva er dine lønnsforventninger?

– Hvorfor sluttet du i din forrige jobb?

– Har du noen gang vært i konflikt på jobb?

– Hvilke svake sider har du?

– Hvilke egenskaper vil du trekke frem som gode å ha i denne jobben?

– Hvilke gode egenskaper har du?

– Er du en stresset person?

– Hvilke tre ting er viktigst for deg i et arbeidsforhold?

– Hvem er du i vennegjengen?

– Har du noen hobbyer?

– Er du i noen andre jobbprosesser nå? Og hvilke stillinger er det?


Spørsmål du kan stille arbeidsgiver:


Et intervju er i utgangspunktet en toveis samtale, og det er viktig at det ikke blir bare en enveis utspørring. For å oppnå en samtale må du som kandidat også forberede noen spørsmål. Benytt anledningen til å stille spørsmål tilbake, og gjerne underveis i intervjuet. Det er vanlig at du sitter igjen med mange spørsmål mot slutten av intervjuet, for å sikre at du får stilt alle spørsmålene du har, er det bedre å fordele de utover i intervjuet. Nedenfor har vi ramset opp noen spørsmål du kan stille.


– Er det rom for å få noe faglig utvikling?

– Hvordan er opplæringsløpet? Hvem skal jeg lære av?

– Hvordan utvikler dere ansatte over tid?

– Hvordan kan jeg best lykkes i denne stillingen?

– Har dere noen andre ordninger utover vanlig pensjon?

– Hvilke goder tilbyr dere til ansatte?

– Hva skal jeg konkret oppnå i denne stillingen?

– Hvordan er folkene i selskapet? Er det god kultur?

– Har dere kantineordning?

– Hva ser dere for dere med denne stillingen de neste 5 årene?

– Har man muligheter til å vokse og klatre karrieremessig hos dere?

– Har dere noe å utsette på søknaden og intervjuet mitt?

– Hvordan vil prosessen være videre?


Tipsene over kan være lure å ta med seg inn i enhver intervjusituasjon, men husk at hver bedrift vil ha sine egne spørsmål tilpasset til den stillingen du søker på. Det er derfor viktig å forberede seg godt og lese seg nøye om både bedriften og stillingen du har søkt på.


Om du skal på intervju hos oss ønsker vi deg masse lykke til, vi gleder oss til å møte en godt forberedt kandidat!
0 kommentarer

Comentarios


bottom of page