top of page
  • Forfatterens bildeDaniel Osen

Hvorfor skal noen velge lille meg?

Mitt navn er Daniel, jeg er snart 30 år og har valgt å studere samtidig som jeg har en deltidsjobb innen kundeservice, samt at jeg holder noen foredrag i ny og ne. Hvorfor velger jeg å gå fra en godt betalt fulltidsjobb som jeg hadde i over 5 år til å bli fulltidsstudent og begynne i en deltidsjobb?


Da du var ung ble du fortalt at du måtte studere for å få den beste jobben, samtidig ble du fortalt at du ville få den jobben du ønsker etter å ha fått mer erfaring. Kan du få i både pose og sekk? Jeg vil slå et slag for arbeidstakeren som tar studier ved siden av jobb.


Dog liker jeg nyanser, og noen jobber krever såpass mye at det nesten ikke lar seg gjøre. Men ordet «nesten» er ikke godt nok. For du vet like godt som meg at verden blir tøffere. Den er blitt så brutal at vi snart må gå i tvekamp mot hverandre for at arbeidsgiver skal kunne skille oss. Personlighetstester, CV lenger enn dorullen, intervju og avslag. Du kjenner til det.


Kjære arbeidstaker, du må skille deg ut

Unnskyld, men du er bare helt nødt til å skille deg ut. Hva gjør deg til den du er i dag? Hvilke prosesser har foregått hos deg som gjør at du er den du er i dag? Hvordan beskriver andre deg? Du har sikkert noen «negative» sider, men de skal du selvfølgelig gjøre til konstruktive sider, som du selvfølgelig har lært av, eller? Det er veldig få som vil deg vondt i Norge i fredstid, så mye kan jeg love deg. De fleste tilbakemeldinger du får eller har fått, har vært velmente og som en rettesnor til deg slik at du kan bli litt bedre hver dag. Er du moden nok til å ta de til deg, og reflektert nok til å tilpasse deg, samtidig som du viser mot til å være deg selv, - først da har du forstått hva det dreier seg om.


Jeg sier ofte «lille meg», grunnen til det er at hvis du putter meg ved siden av mange andre kompetente mennesker i den bransjen jeg opererer, så er jeg bare en liten fjert. Det er du også. Det er ikke ensbetydende med at du ikke skal få jobben du søker eller at du bli en bedre utgave av deg selv. Det er bare din ydmykhet som du har et bevisst forhold til, noe som er bra. Alle kan si «fuck janteloven», men du skal til en viss grad ha litt respekt for den også. I det store og det hele kan alle erstattes. Du er ikke så spesiell.


Kjære arbeidsgiver, tør å satse på folk uten den «perfekte» CV-en

En venn av meg gjorde noe modig en gang. Han valgte å ansette en ung førsteårstudent på bachelorlinjen istedenfor å velge en mer erfaren eller høyere utdannet person til trenings- og ernæringsvirksomheten sin. Slikt trigger meg.


Grunnen til det er at selv om jeg bryter deg ned i avsnittet over og forteller deg den harde sannhet at du ikke er så spesiell, så har du likevel et enormt vekstpotensial. Dersom du viser andre det, vil du bli ansatt, til og med kanskje i drømmejobben! Ved å vise til at «da jeg var låseansvarlig på Kiwi var det jeg som hadde ansvar for sikkerheten og at butikkens kjølelagre var vedlikeholdt, samt at alarmsystemene var aktivert. Dette har jeg gjort i flere år, og i tillegg kommet med innspill til ledelsen om endring av rutiner og forslag til forbedring av opplæring». Du tror du bare har vært låseansvarlig i en dagligvarebutikk, men du har jo vært mye mer.


All erfaring gir deg noe. Enten mestrer du, eller så lærer du. Det er ikke så svart eller hvitt som at du lykkes eller feiler. Du mestrer, eller så lærer du. Jeg har


snakket om motivasjon i snart ett år. 12 måneder. Det er så vidt noe lenger enn et svangerskap. Jeg har holdt leksjoner i Forsvaret i flere år, men ren erfaring som foredragsholder har jeg ikke. Derfor omgås jeg med folk som er flinkere enn meg. Kjenner du noen som er flinkere enn deg? Spør dem om råd./Daniel Osen

Forfatter av boken "motivasjon"


0 kommentarer

Commenti


bottom of page